Kanun ve Yönetmelikler

KANUN VE YÖNETMELÝKLER

18.04.2007 Tarihinde kabul edilen ve 26510 sayýlý resmi gazetede yayýnlanan Enerji Verimliliði Kanunu‘ nu bu linkten indirebilirsiniz: T.C. Resmî Gazete  

 

Enerji Verimliliði Kanunu ile getirilen yeniliklerden, özellikle konutlarý ilgilendiren kýsýmlarý aþaðýda özetlenmiþtir.

_________________________________________________________________________

   MADDE 7 –

(1) Enerji verimliliðinin artýrýlmasý amacýyla aþaðýdaki uygulamalar gerçekleþtirilir.

     ç) Toplam inþaat alaný yönetmelikte belirlenen mesken amaçlý kullanýlan binalarda, ticarî binalarda ve hizmet binalarýnda uygulanmak üzere mimarî tasarým, ýsýtma, soðutma, ýsý yalýtýmý, sýcak su, elektrik tesisatý ve aydýnlatma konularýndaki normlarý, standartlarý, asgarî performans kriterlerini, bilgi toplama ve kontrol prosedürlerini kapsayan binalarda enerji performansýna iliþkin usûl ve esaslar,  Türk Standartlarý Enstitüsü ve Genel Müdürlük ile müþtereken hazýrlanarak Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý tarafýndan yürürlüðe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik hükümlerine aykýrý hareket edilmesi halinde ilgili idare tarafýndan yapý kullanma izni verilmez.

    d) Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý tarafýndan yürürlüðe konulacak yönetmeliðe göre hazýrlanan yapý projeleri kapsamýnda enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanýn enerji ihtiyacý, yalýtým özellikleri, ýsýtma ve/veya soðutma sistemlerinin verimi ve binanýn enerji tüketim sýnýflandýrmasý ile ilgili bilgiler asgarî olarak bulundurulur. Belgede bulundurulmasý gereken diðer bilgiler ile belgenin yenilenmesine ve mevcut binalar da dâhil olmak üzere uygulamaya iliþkin usûl ve esaslar, Bakanlýk ile müþtereken hazýrlanarak Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnca yürürlüðe konulacak yönetmelikle belirlenir. Mücavir alan dýþýnda kalan ve toplam inþaat alaný bin metrekareden az olan binalar için enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunlu deðildir.

   MADDE 16 – 23/6/1965 tarihli ve 634 sayýlý Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Kat maliklerinden birinin isteði üzerine ýsý yalýtýmý, ýsýtma sisteminin yakýt dönüþümü ve ýsýtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüþtürülmesi, kat maliklerinin sayý ve arsa payý çoðunluðu ile verecekleri karar üzerine yapýlýr. Ancak toplam inþaat alaný ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ýsýtma sisteminin ferdi ýsýtma sistemine dönüþtürülmesi, kat maliklerinin sayý ve arsa payý olarak oybirliði ile verecekleri karar üzerine yapýlýr. Bu konuda yapýlacak ortak iþlerin giderleri arsa payý oranýna göre ödenir. Merkezi ýsýtma sistemlerinde ýsýnma giderlerinin paylaþtýrýlmasýna iliþkin usûl ve esaslar Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý tarafýndan yürürlüðe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

  GEÇÝCÝ MADDE 6 –

(1) Bu Kanunun yayýmý tarihinden önce mevcut olan binalar ile inþaatý devam edip henüz yapý kullaným izni alýnmamýþ olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi, bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren beþ yýl süreyle  uygulanmaz.

(2) Bu Kanunun yayýmý tarihinde mevcut olan veya yapý ruhsatý alýnmýþ binalar hakkýnda 7 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (d) bendi hükmü, bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren on yýl süreyle uygulanmaz.

_________________________________________________________________________

Daha sonra söz konusu kanuna ek olmak üzere aþaðýdaki Yönetmelikler yayýnlanmýþtýr.

09.10.2008 tarihli 27019 Sayýlý Resmi Gazete ile yayýnlanan Binalarda Isý Yalýtým Yönetmeliði:  Baþbakanlýk Mevzuatý Geliþtirme ve Yayýn Genel Müdürlüðü

05.12.2008 tarihli 27075 Sayýlý Resmi Gazete ile yayýnlanan Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliði: Baþbakanlýk Mevzuatý Geliþtirme ve Yayýn Genel Müdürlüðü

01.04.2010 tarihli 27539 Sayýlý Resmi Gazete ile yayýnlanan Binalarda enerji Performansý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna dair Yönetmelik: Baþbakanlýk Mevzuatý Geliþtirme ve Yayýn Genel Müdürlüðü

Bu yönetmeliklerde, binalarý ilgilendiren Maddeler aþaðýda özetlenmiþtir.  

_________________________________________________________________________

    MADDE 3 – 

(1) Bu Yönetmelik, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayýlý Enerji Verimliliði Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) ve (d) bentleri ile 13/12/1983 tarihli ve 180 sayýlý Bayýndýrlýk ve Ýskân Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 30/A numaralý maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

   MADDE 5 – 

(1) Yeni bina tasarýmýnda, mevcut binalarýn proje deðiþikliði gerektiren esaslý onarým ve tadilat projelerinde, mekanik ve elektrik tesisat deðiþikliklerinde binanýn özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alýnýr.

(2) Binanýn mimari, mekanik ve elektrik projeleri, diðer yasal düzenlemeler yanýnda, enerji ekonomisi bakýmýndan bu Yönetmelikte öngörülen þartlara uygun deðil ise, ilgili idare tarafýndan yapý ruhsatý verilmez.

(3) Bu Yönetmelik esaslarýna uygun projesine göre uygulama yapýlmadýðýnýn tespiti halinde, tesbit edilen eksiklikler giderilinceye kadar binaya, ilgili idare tarafýndan yapý kullaným izin belgesi verilmez.

    MADDE 7 – Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a), (b), (c) ve (ç) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

          a) Binalarýn ve iç mekânlarýn yönlendirilmesinde, güneþ, rüzgâr, nem, yaðmur, kar ve benzeri meteorolojik veriler dikkate alýnarak oluþturulan mimari çözümler aracýlýðý ile istenmeyen ýsý kazanç ve kayýplarý asgari düzeyde tutulur.

         b) Bina içerisinde sürekli kullanýlacak yaþam alanlarý, güneþ ýsýsý ve ýþýðý ile doðal havalandýrmadan en uygun derecede faydalanacak þekilde yerleþtirilir.

        c) Mimari uygulama projesi ve sistem detaylarýnýn, ýsý yalýtým projesindeki bütün malzemeler ve nokta detaylarý ile bütünlük saðlamasý, ýsý yalýtýmýnda sürekliliði saðlayacak þekilde, çatý-duvar, duvar-pencere, duvar-taban ve taban-döþeme-duvar bileþim detaylarýný ihtiva etmesi gerekir.

        ç) Binanýn yapýlacaðý yere iliþkin olarak yenilenebilir enerji kaynak kullanýlmasý imkânlarýnýn araþtýrýlmasý ile oluþturulacak raporlar, mimari çözümlerde öncelikle dikkate alýnýr.”

MADDE 8 – 

(1) Mevcut binalarýn dýþ kabuðu, binanýn enerji performansýný olumsuz etkileyecek þekilde deðiþtirilemez.

(2) Isý kaybeden düþey dýþ yüzeylerinin toplam alanýnýn % 60’ý ve üzerindeki oranlarda camlama yapýlan binalarda pencere sisteminin ýsýl geçirgenlik katsayýsýnýn (Up) 2,1 W/m2K’den büyük olmayacak þekilde tasarýmlanmasý ve diðer ýsý kaybeden bölümlerinin ýsýl geçirgenlik katsayýlarýnýn TS 825 Standardýnda tavsiye edilen deðerlerden % 25 daha küçük olmasýnýn saðlanmasý durumunda, bu binalar TS 825 Standardýna uygun olarak kabul edilir. Söz konusu binalar için ýsý yalýtým projesi ve hesaplamalar TS 825 Standardýnda tanýmlanan usul ve esaslara göre yapýlýr. Bu hesaplamalar içerisinde bu fýkrada belirtilen þartlarýn yerine getirildiðinin ayrýca gösterilmesi gerekir. Ayrýca, yaz aylarýndaki istenmeyen güneþ enerjisi kazançlarý için tasarým sýrasýnda tedbirler alýnýr.”

(3) Her bir iklim bölgesi için bina kabuðunu oluþturan; ýsýtýlan hacimleri ayýran duvar, döþeme ve taban ile tavan ve çatýlar için alýnacak “U” deðerlerinden herhangi biri veya birkaçýnýn tavsiye edilen deðerlerden %25 daha büyük olmasý durumunda, diðer “U” deðerlerinden biri veya bir kaçý için seçilecek deðer/deðerler, standartta tavsiye edilen deðerin/deðerlerin %25’inden daha düþük olmamalýdýr. Bu durum, tavsiye edilen deðerlerin %25’inden daha düþük deðerlerin seçilerek uygulanmasýna engel olmaz. Ancak belirtilen bu özel durum sebebiyle, binanýn ýsý kaybeden söz konusu yapý bileþenlerinden herhangi birinin veya bir kaçýnýn tavsiye edilen deðerin/deðerlerin %25’inden daha düþük olarak uygulanmasý durumunda bile, TS 825 standardýnda verilen hesaplama yöntemi içerisinde kullanýlacak olan deðer için, tavsiye edilen deðere göre %25 oranýnda düþük olarak tasarýmlandýðý varsayýlarak hesaplara yansýtýlýr.

(4) Yeni yapýlacak binalar için ýsý yalýtým raporu hazýrlanmasýnýn gerektiði durumlarda ve mevcut binalara yapýlan uygulamalarda, iç yüzeyden dýþ yüzeye doðru oluþturulan katmandaki yapý ve ýsý yalýtým malzemeleri, giydirme cam cephenin iç yüzeyindeki cama yapýþtýrýlan film tabakasýnýn ýsýl geçirgenlik katsayýsý, giydirme cam cepheli binanýn bulunduðu iklim bölgesindeki TS 825 standardýnda tavsiye edilmiþ olan ýsýl geçirgenlik katsayýsýndan büyük olamaz.

(5) Mekanik iklimlendirme sistemine sahip binalarda güneþ enerjisinden kaynaklanan istenmeyen ýsý kazançlarýnýn önlenmesi amacýyla, pencere sistemlerinde ýsý ve güneþ kontrollü yalýtým camlarý seçilir.

(6) Mimari proje düzenlenirken ýsý yalýtým detaylarýnýn hazýrlanmasýnda yol gösterici olmasý amacýyla ýsý yalýtýmý detaylarý Ek 7’de verilmiþtir.

    MADDE 9 –

(1) Binalarýn ýsý yalýtýmý hesaplamalarýnda aþaðýda belirtilen hususlara uyulur.

          a) Binanýn Yýllýk Isýtma Enerjisi Ýhtiyacýnýn TS 825 standardýnda belirtilen sýnýr deðerden küçük olmasý gerekir.

         b) Bitiþik nizam olarak yapýlacak olan binalarýn ýsýtma enerjisi ihtiyacý hesabý yapýlýrken, bitiþik nizam tarafýnda kalan duvarlar da dýþ duvar gibi deðerlendirilir.

(2) Binalarý dýþ havadan, topraktan veya düþük iç hava sýcaklýðýna sahip ortamlardan ayýran yapý bileþenlerinin yüzeyleri, TS 825 standardýnda belirtilen asgari ýsý yalýtým þartlarýna uygun þekilde yalýtýlýr.

(3) Bina kabuðunu oluþturan, duvar, döþeme, balkon, konsol, taban, tavan, çatý ve pencere/duvar birleþimleri ýsý köprüsü oluþmayacak þekilde yalýtýlýr. Mevcut binalarda ýsý köprülerinin önlenememesi durumunda, ýsýyý nakleden kaplama yüzeylerinde oluþan ýsý köprüleri sebebiyle gerçekleþen ýsý kaybý hesabý TS EN ISO 10211-1, TS EN ISO 10211-2, TS EN ISO 14683 veya TS EN ISO 6946 standardýna göre yapýlýr ve yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacýnýn hesaplanmasýnda dikkate alýnýr.

(4) Belediye hudutlarý ve mücavir alan sýnýrlarý dýþýnda, köy nüfusuna kayýtlý ve köyde sürekli oturanlarýn, köy yerleþik alanlarý civarýnda ve mezralarda 2 kata kadar olan ve toplam döþeme alaný 100 m2’den küçük (dýþ havaya açýk balkon, teras, merdiven, geçit, aydýnlýk ve benzeri yerler hariç) yeni binalar ile bu alanlardaki;

        a) Yapý bileþenlerinin ýsýl geçirgenlik katsayýlarýnýn, TS 825 standardýnda belirtilen yapý bileþenleri deðerlerine eþit veya daha küçük olmasý,

        b) Toplam pencere alanýnýn, ýsý kaybeden dýþ duvar alanýnýn %12’sine, eþit veya daha küçük olmasý

hallerinde konstrüksiyonlarýn ve ayrýntýlarýn mimari projede gösterilmesi þartýyla, “ýsý yalýtým projesi” yapýlmasý gerekmez. Bu durumda yukarýdaki þartlarýn saðlandýðýný gösteren bir “ýsý yalýtým raporu” düzenlenmesi yeterlidir.

(5) Binanýn baðýmsýz bölümleri arasýndaki duvar, taban ve tavan gibi yapý elemanlarýnda, R direnci en az 0,80 m2K/W olacak þekilde yalýtým uygulanýr.

(7) Bu Yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda TS 825 standardýna uyulur.

(8) Yapý ve yalýtým malzemelerinin standarda uygunluðu;

       a) Yapý ve yalýtým malzemelerinin ýsýl iletkenlik hesap deðerleri TS 825 Ek-E’de verilmiþ olup, ýsý yalýtým projesi burada verilen deðerlere göre hesaplanýr. Bina yapýmýnda kullanýlacak yapý ve yalýtým malzemeleri için 8/9/2002 tarihli ve 24870 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan, Yapý Malzemeleri Yönetmeliði çerçevesinde, Yapý ve Yalýtým Malzemelerinin CE veya G uygunluk iþareti ve uygunluk beyaný veya belgesi almasý zorunludur.

      b)  Birinci fýkra hükümleri çerçevesinde beyan edilen ýsýl iletkenlik hesap deðerlerinin TS 825 Ek-E’deki deðerlerden daha küçük olmasý ve bu deðerin hesaplamalarda kullanýlmak istenilmesi halinde, beyan edilen ýsýl iletkenlik hesap deðerlerinin hesaplamalarda kullanýlabilmesi için, Bakanlýkça bu amaç için özel olarak görevlendirilmiþ bir kuruluþ tarafýndan, malzemenin beyan edilen ýsýl iletkenlik hesap deðerlerinin belgelendirilmesi þarttýr. Eðer bu belgelendirme yapýlmamýþ ise, hesaplamalarda, söz konusu malzemenin beyan edilen ýsýl iletkenlik hesap deðeri yerine TS 825 Ek-E’deki deðerleri alýnýr. Görevlendirilmiþ kuruluþun çalýþma usul ve esaslarý Bakanlýkça belirlenir.

MADDE 10 – 

(1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarýnca TS 825 standardýnda belirtilen hesap metoduna göre, yetkili makina mühendisi tarafýndan hazýrlanan “ýsý yalýtýmý projesi” imara iliþkin mevzuat gereðince yapý ruhsatý verilmesi safhasýnda tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce istenir.

(2) Isý yalýtým projesinde;

      a) Isý kayýplarý, ýsý kazançlarý, kazanç/kayýp oraný, kazanç kullaným faktörü ve aylýk ve yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacýnýn büyüklüklerinin, TS 825 standardýnda verilen “Binanýn Özgül Isý Kaybý” ve “Yýllýk Isýtma Enerjisi Ýhtiyacý” çizelgelerindeki örneklerde olduðu gibi çizelgeler halinde verilmesi ve hesaplanan yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacýnýn (Q), TS 825 standardýnda verilen yýllýk ýsýtma enerjisi (Qý) formülünden elde edilecek olan sýnýr deðerden büyük olmadýðýnýn gösterilmesi,

      b) Konutlar dýþýnda farklý amaçlarla kullanýlan binalarda yapýlacak hesaplamalarda, binadaki farklý bölümler arasýndaki sýcaklýk farký 4 °C’den daha fazla ise ve bu binada birden fazla bölüm için yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacý hesabý yapýlacaksa, bu bölümlerin sýnýrlarýnýn þematik olarak çizilmesi, sýnýrlarýn ölçüleri ve bölümlerin sýcaklýk deðerleri üzerinde gösterilmesi,

     c) Binanýn ýsý kaybeden yüzeylerindeki dýþ duvar, tavan ve taban/döþemelerde kullanýlan malzemeler, bu malzemelerin eleman içindeki sýralanýþý ve kalýnlýklarý, duvar, tavan ve taban/döþeme elemanlarýnýn alanlarý ve “U” deðerlerinin belirtilmesi,

     ç) Pencere sistemlerinde kullanýlan cam ve çerçevenin tipinin, bütün yönler için ayrý ayrý pencere alanlarýnýn ve “U” deðerlerinin belirtilmesi,

     d) Havalandýrma tipinin belirtilmesi, mekanik havalandýrma söz konusu ise, hesaplamalar ve sonuçlarýnýn proje raporunda belirtilmesi,

     e) Isý yalýtým projesinde, binanýn ýsý kaybeden yüzeylerinde oluþabilecek yoðuþmanýn TS 825 standardýnda belirtildiði þekilde tahkik edilmesi, gerekli çizim ve hesaplamalarýn proje raporunda verilmesi,

     f) Mevcut binalarýn tamamýnda veya baðýmsýz bölümlerinde yapýlacak olan esaslý tamir, tadil ve eklemelerdeki uygulama yapýlacak olan bölümler için, TS 825 standardýnda ýsýtma derece gün bölgelerine göre tanýmlanmýþ tavsiye edilen ýsýl geçirgenlik katsayýlarýna eþit veya daha küçük olduðunun gösterilmesi,

    g) Mevcut binalarda yapýlacak olan esaslý tamir, tadil ve eklemelerde, uygulamanýn yapýlacaðý yüzeylerde oluþabilecek yoðuþmanýn TS 825 standardýnda belirtildiði þekilde tahkik edilmesi, gerekli çizim ve hesaplamalarýn raporlanmasý

hususunda bilgiler bulunmalýdýr.

 MADDE 25 – 

(1) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken EN 15217 standardýna uyulur.

(2) Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yýl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazýrlanýlacak bir rapor doðrultusunda yeniden düzenlenir.

(3) Enerji Kimlik Belgesi, binalar için EK-3 de verilen formata göre düzenlenir.

(4) Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluþ tarafýndan hazýrlanýr ve ilgili idarece onaylanýr. Bu belge, yeni binalar için yapý kullanma izin belgesinin ayrýlmaz bir parçasýdýr.

(5) Enerji Kimlik Belgesi, toplam kullaným alaný 1.000 m2 ve üzerinde olan mevcut binalar ve iþletmeye alýnan yeni binalar için 26 ncý maddede belirtilen bilgileri içerecek þekilde düzenlenir.

(6) Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshasý bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshasý da bina giriþinde rahatlýkla görülebilecek bir yerde asýlý bulundurulur. Ayrýca bina veya baðýmsýz bölüm satýldýðýnda veya kiraya verildiðinde, malsahibi tarafýndan alýcý veya kiracýya binanýn Enerji Kimlik Belgesi de verilir.

(7) Enerji Kimlik Belgesi, binanýn yýllýk enerji ihtiyacýnýn deðiþmesine yönelik herhangi bir uygulama yapýlmasý halinde bu Yönetmeliðe uygun olacak þekilde yenilenir.

(8) Enerji Kimlik Belgesi, binanýn tamamý için hazýrlanabileceði gibi, isteðe baðlý olarak, kat mülkiyetini haiz her bir baðýmsýz bölüm veya farklý kullaným alanlarý için ayrý ayrý düzenlenebilir.

(9) Türk Silahlý Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlýðý ve baðlý kuruluþlarý, Milli Ýstihbarat Teþkilatý Müsteþarlýðý binalarý ile mücavir alan dýþýnda kalan ve toplam inþaat alaný 1.000 m2’den az olan binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu deðildir.

(10) Hesaplarda kullanýlan yüzey alanlarýnýn elde edilme yöntemi, enerji dönüþüm katsayýlarý, nihai enerjilerin birincil enerjiye dönüþtürülmesi ve enerji tüketimleri ölçeði, nihai enerji tüketimleri, sera gazý emisyonlarýna dönüþtürme katsayýlarý ve karbondioksit emisyonu, Enerji Kimlik Belgesinin ekleri olarak proje kapsamýnda hazýrlanýr.

(11) Sera gazý emisyonlarý dönüþüm katsayýlarý nihai enerji tüketimi baþýna kgCO2 olarak ifade edilir. EK-6’da yakýtlara göre kullanýlabilir dönüþüm katsayýlarý verilmiþtir.

(12) Binanýn enerji performans deðeri hesaplanmasýnda kullanýlacak sistem verimlilik katsayýlarý Enerji Kimlik Belgesinin bir eki olarak hazýrlanýr.

GEÇÝCÝ MADDE 3 – 

(1) Mevcut binalar ve inþaatý devam edip henüz yapý kullaným izni almamýþ binalar için Enerji Verimliliði Kanununun yayýmý tarihinden itibaren on yýl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir.

   MADDE 30 – Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý yürürlükten kaldýrýlmýþ, ayný maddeye aþaðýdaki beþinci fýkra eklenmiþtir.

(1) Binanýn ýsýtma, soðutma, aydýnlatma ve sýhhi sýcak su konularýndaki enerji ihtiyaçlarý öncelikli olmak üzere, yýllýk enerji ihtiyacýnýn hesaplanmasý ile ilgili usûl ve esaslar Bakanlýk tarafýndan Resmî Gazete’de yayýmlanan teblið ile belirlenir.”

(5) BEP-TR yöntemine göre enerji kimlik belgesi alacak olan yeni binalar D sýnýfý ve daha fazla enerji tüketimine ve CO2 salýmýna sahip olamaz.”